Основне про ящур
Основне про ящур
Ящур - небезпечне захворювання, що призводить до загибелі поголів’я свійських парнокопитних тварин, а також може передаватися людині.
З огляду на те, що в сусідніх країнах (Угорщина, Словачина) нещодавно були зафіксовані випадки ящуру, а в Україні ця хвороба не фіксувалась з 1988 року, просимо власників сільськогосподарських парнокопитних тварин бути особливо уважними і здійснювати відповідні заходи, передбачені Інструкцією щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур, затвердженої наказом Мінагрополітики від 07.08.2017 №431. Нагадуємо, що ящур – це вірусна хвороба, спільна для людей і тварин, що призводить до вибраковки всього поголів’я.
Серед клінічних ознак ящуру – везикули та ураження ротової порожнини, вимені, кінцівок, а також слиновиділення, кульгавість, знижена молочна продуктивність, лихоманка тощо.
Власники корів, кіз, свиней, та інших парнокопитних можуть убезпечити своє поголів’я від інфікування ящуром дотримуючись простих правил біобезпеки.
Вірус ящуру може переноситись з кормами, на приладді, транспорті, взутті та одязі персоналу і, навіть, переноситись вітром.
Закритий режим роботи комерційного господарства - надійний метод убезпечення поголів’я від низки інфекційних хвороб, зокрема ящуру.
В процесі переміщення тварин також важливо вжити всі заходи, для уникнення контактів тварин, що можуть призвести до зараження вірусом ящуру.
У разі підозри щодо наявності хвороби у сприйнятливих тварин необхідно негайно повідомити територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому регіоні.
Детальніше – у спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці.
#ящур #стоп_ящур #foot_and_mouth_disease