A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Законодавчі зміни і не тільки – у подробицях для юросіб

Дата: 11.12.2023 12:10
Кількість переглядів: 24

Законодавчі зміни і не тільки – у подробицях для юросіб

 

У Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань оподаткування юридичних осіб та новацій податкового законодавства. На запитання додзвонювачів відповідав начальник управління оподаткування юридичних осіб Віктор Лісницький.

Посадовець нагадав платникам про Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», звернув увагу додзвонювачів про зміни у заповненні платіжних інструкцій, що саме з 1 грудня 2023 року завершився перехідний період, протягом якого заповнення платниками податків реквізиту «Призначення платежу» під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску було можливе у неструктурованому форматі.

Цікавилися запитаннями, чи подається податкова декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, по яких встановлені нульові ставки. У відповідь від податківця почули, що за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності юридичних осіб, по яких за рішенням сільської, селищної або міської ради встановлені нульові ставки, декларація подається на загальних підставах.

Питали, як виправити помилки, допущені в попередніх звітних періодах у складі податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з типом «звітна».

Запитували й про порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів та послуг, що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю. Так, згідно з п.197.6 ст. 197 Податкового кодексу України звільняються від оподаткування операції з постачання товарів (крім підакцизних товарів) та послуг (крім послуг, що надаються під час проведення лотерей і розважальних ігор та послуг з постачання товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку здійснювати постачання товарів від імені та за дорученням іншої особи без передачі права власності на такі товари), що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, де кількість осіб з інвалідністю, які мають у таких організаціях основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менш як 50 відс. середньооблікової кількості штатних працівників, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить протягом звітного періоду не менш як 25 відс. суми загальних витрат з оплати праці, що належать до складу витрат згідно з правилами оподаткування податком на прибуток підприємств.

Також платники запитували, як здійснюється розрахунок мінімального податкового зобов’язання, якщо набуття права власності, оренди, користування земельної ділянки платником податку на прибуток підприємств відбулося в середині року. Віктор Лісницький роз’яснив, якщо набуття права власності або право користування на земельну ділянку, віднесену до сільськогосподарських угідь, здійснювалось за умови державної реєстрації таких прав, то для розрахунку мінімального податкового зобов’язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена/не проведена, враховується період, починаючи з місяця, в якому платник набув право власності, оренди, користування на інших умовах (в т. ч. на умовах емфітевзису) на земельну ділянку. При цьому, для розрахунку мінімального податного зобов’язання враховується повний місяць, незалежно від того коли саме відбулося набуття права власності: на початку, в середині або наприкінці місяця.

Чимало запитань стосувалося перехідних операцій після скасування спрощеної системи з особливостями оподаткування та переходу на загальну систему оподаткування. Податківець надав платникам щодо здійснення таких перехідних операцій.

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано вичерпне роз’яснення.

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь