A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Як запобігти блокуванню податкових накладних: поради від ДПС

Дата: 13.03.2023 10:36
Кількість переглядів: 63

Як запобігти блокуванню податкових накладних: поради від ДПС

 

У Головному управлінні ДПС у Тернопільській області нещодавно відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо запобігання блокування податкових накладних. На запитання платників податків відповідала заступниця начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Марія Мельник.

Під час годинного спілкування говорили про перелік документів, які платник має право подати на розгляд Комісії регіонального рівня стосовно підтвердження інформації щодо провадження господарської діяльності з метою розблокування податкової накладної/розрахунку коригування (ПН/РК), врахування таблиці даних платника податків, виключення платника з переліку ризикових.

Марія Мельник рекомендувала подати Таблицю даних платника податку на додану вартість платникам ПДВ, які здійснюють діяльність, пов’язану з виробництвом, будівництвом, наданням послуг, виконанням робіт, сільськогосподарським товаровиробництвом та інших.

Таблиця даних платника податків подається платником в електронній формі засобами електронного зв’язку разом з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

Яку користь платникові ПДВ може принести Таблиця даних, добре відомо. Адже вона убезпечить платника в майбутньому від блокування податкової накладної, оскільки податкові накладні  з кодами з врахованої Таблиці не блокуються, але за умови, що платником у податковій накладній вказано коди товарів/послуг точнісінько так, як вони вказані в Таблиці, тобто однаково, в тому ж вигляді, з тією ж кількістю символів. Інакше реєстрацію податкової накладної може бути зупинено.

Часто платники подають таблиці даних платника податків, до яких вносять види діяльності згідно з КВЕД, які, не внесені до реєстраційних даних суб’єктів господарювання, або подають таблиці даних із інформацією, яка не відповідає його податковій звітності чи даним ЄРПН, щодо наявності трудових ресурсів, основних засобів, власних чи орендованих земельних ресурсів, нежитлових приміщень, техніки для виконання робіт, придбання послуг з оброблення землі, збирання врожаю тощо.  Ці помилки є дуже поширеними та створюють підстави для відмови у врахуванні Таблиці даних платника податків.

При цьому заступниця закликала платників не відкладати реєстрацію податкових накладних на останній день. При одночасній реєстрації великої кількості податкових накладних прокрадаються помилки, тому підвищується ризик їх блокування.

Окрім цього, Марія Мельник рекомендувала платникам перевіряти своїх контрагентів на ризиковість, звертати увагу на те, коли компанія зареєстрована, який у неї статутний капітал (чи відповідає реальним витратам), чи змінювався директор (якщо так, то чому). Бізнес має чітко усвідомлювати ризики роботи з контрагентом. Варто ретельно перевіряти договори з контрагентами.

Органами податкової служби вживаються вичерпні заходи щодо прийняття рішень у максимально стислі терміни для створення сприятливих умов ведення бізнесу.

Нагадуємо, що в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області функціонують телефони «гарячих ліній» з питань блокування податкових накладних/розрахунків коригування: (0352)434629; (0352)434606; 098-42-38-326.

Ефективно працює такий формат спілкування з платниками, як Комунікаційна податкова платформа (tr.ikc@tax.gov.ua). За допомогою цієї платформи комунікація з бізнес-спільнотою і громадськістю проходить оперативно і якісно.

 

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь