A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Законодавчі зміни ЗУ №1914: погашення податкового боргу

Дата: 21.02.2022 09:30
Кількість переглядів: 232

Законодавчі зміни ЗУ №1914: погашення податкового боргу

Державна податкова інспекція інформує платників податків щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30.11.2021 №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Зокрема, щодо погашення податкового боргу запроваджується новий захід забезпечення виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу про стягнення суми податкового боргу у вигляді встановлення за рішенням суду тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента – боржника за межі України;

посилюються заходи щодо інформування громадськості, платників податків та органів місцевого самоврядування про суми податкового боргу юридичних і фізичних осіб, відтепер інформація про наявність у фізичної особи податкового боргу не належить до інформації з обмеженим доступом;

стягнення коштів (без обмежень по сумі) у рахунок погашення податкового боргу за самостійно задекларованими платником податків зобов’язаннями буде здійснюватись за рішенням керівника контролюючого органу без звернення до суду;

податкова вимога буде містити деталізацію суми податкового боргу.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Особливості оподаткування доходів платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачуються на його користь у вигляді заробітної плати, винагороди за гіг-контрактом чи авторської винагороди

 

Доходи платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті, які виплачують на його користь резидентом Дія Сіті у вигляді заробітної плати; винагороди за гіг-контрактом, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням; авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори, оподатковують податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків.

При цьому розмір доходу не повинен перевищувати еквівалент 240 тис. євро за календарний рік за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на 1 січня звітного податкового року. Якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, до суми такого перевищення застосовується ставка 18 відс., при цьому платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи і самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб з суми такого перевищення.

Разом з тим, якщо запис про втрату податковим агентом статусу резидента Дія Сіті здійснено за результатами судового оскарження рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті, що не було скасовано, такий податковий агент зобов’язаний у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, самостійно нарахувати та сплатити (перерахувати) за власний рахунок до бюджету за ставкою 18 відс. щодо доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, у вигляді заробітної плати; винагороди за гіг-контрактом, авторської винагороди,

Якщо податковий агент – резидент Дія Сіті у відповідний календарний місяць не відповідав визначеним законом вимогам резидента Дія Сіті, такий податковий агент зобов’язаний у межах податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування самостійно нарахувати податок за ставкою 18 відс. щодо доходів спеціалістів резидента у вигляді заробітної плати на винагороди за гіг-контрактом, що були виплачені протягом такого календарного місяця, та сплатити його до подання податкового розрахунку.

При цьому суму такого сплаченого податку податковий агент не включає до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу спеціалістів резидента Дія Сіті.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Оренда житла для переселенця: які документи необхідно подати для податкової знижки

 

Державна податкова інспекція інформує, що разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи необхідно подати:

копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

копію договору оренди житла;

копії платіжних та розрахункових документів, що підтверджують факт сплати (крім електронних розрахункових документів);

 заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами чинного законодавства.

Додатковими документами, які підтверджують відсутність умов, що не дають права на отримання податкової знижки, може бути Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформація від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської райдержадміністрацій щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання тощо.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Табу для обрання єдиного податку четвертої групи юрособою

 

Законом України від 30 листопада 2021 року №1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» внесено зміни до розділу XIV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) «Спеціальні податкові режими», які набрали чинності з 01.01.2022.

Так, абзацом другим підпункту 291.51.1 пункту 291.51 статті 291 ПКУ визначено, що не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи суб'єкти господарювання, діяльність яких згідно з КВЕД-2010 відноситься до класів 01.47 (розведення свійської птиці), 01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та 10.12 (виробництво м'яса свійської птиці).

Поряд з тим, серед платників єдиного податку четвертої групи є сільськогосподарські товаровиробники, які одночасно з рослинництвом, тваринництвом, рибництвом або змішаним сільським господарством, здійснюють діяльність з розведення свійської птиці, розведення та вирощування перепелів і страусів та виробництва м'яса свійської птиці.

З метою дотримання норм податкового законодавства в частині правомірності надання або підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи, акцентуємо увагу, що у зв'язку з набуттям чинності з 01.01.2022 змін щодо умов застосування спрощеної системи оподаткування, суб'єкти господарювання, які одночасно з іншими видами сільськогосподарської діяльності здійснюють діяльність згідно з КВЕД-2010, яка відноситься до класів 01.47 (розведення свійської птиці), 01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та 10.12 (виробництво м'яса свійської птиці) не можуть набути або підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи на 2022 рік.

Про це йдеться у листі ДПС України від 11.02.2022 №2503/7/99-00-18-04-03-07.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Які активи декларувати при податковій амністії

 

Відповідно до п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування можуть бути активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларації), зокрема, нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості).

Для цілей підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ до нерухомого майна належать також об’єкти незавершеного будівництва, які:

- не прийняті в експлуатацію або право власності на які не зареєстроване в установленому законом порядку, але майнові права на такі об’єкти належать декларанту на праві власності;

- не прийняті в експлуатацію та розташовані на земельних ділянках, що належать декларанту на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або на праві довгострокової оренди або на праві суперфіцію.

Разом з тим, п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ визначено склад та обсяг активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання Декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства, становлять, зокрема:

- нерухоме майно, розташоване на території України, яке станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування належало фізичній особі на праві власності (у тому числі спільної сумісної або спільної часткової власності), що підтверджується даними відповідних державних реєстрів, в обсязі:

а) об’єкти житлової нерухомості:

квартира/квартири, загальна площа якої/яких не перевищує сукупно 120 квадратних метрів, або майнові права, що підтверджені відповідними документами, на таку квартиру або квартири у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва;

житловий будинок/житлові будинки, зареєстрований/зареєстровані у встановленому порядку в Україні, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв.м, або житловий будинок незавершеного будівництва чи будинки незавершеного будівництва, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв.м, за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;

б) об’єкти нежитлової нерухомості – нежитлові будинки некомерційного призначення та/або нежитлові будинки незавершеного будівництва некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 кв.м;

в) земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України.

Таким чином, декларант самостійно приймає рішення щодо визначення активів, які будуть зазначені ним у Декларації.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Територіальні громади Тернопільщини отримали у січні майже 105,1 млн грн єдиного податку

 

Майже 105,1 млн грн єдиного податку сплатили до місцевих бюджетів Тернопільщини суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, у січні 2022 року. Про це повідомив начальник Головного упарвління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина. Він зазанчив, що приріст платежу до аналогічного періоду минулого року склав 30 відсотків або 24,1 млн грн, а до очікуваних – плюс 21 відсоток або на 18,2 млн грн більше.

Більш ніж половину надходжень від єдиного податку сплатили приватні підприємці. У січні цього року вони перерахували до бюджетів територіальних громад краю 64,4 млн грн, що на 18,4 млн грн більше, ніж торік у січні. Додатково ж місцеві скарбниці отримали від них 12,8 млн грн, сплата зросла від очікуваних показників майже на чверть.

Юридичні особи поповнили бюджети, сплативши 11 млн грн єдиного податку. Від них приріст надходжень до очікуваних склав 3,7 млн грн або плюс 51 відсоток, стільки ж – плюс до січня 2021 року.

Від суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сільськогосподарській галузі, застосовуючи четверту групу спрощеної системи оподаткування, до бюджетів надійшло 29,7 млн грн єдиного податку, а це на 2 млн грн більше, ніж торік та 1,7 млн грн до очікуваних.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь