A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Заповнення графи 9 розд. І додатка Ф2 податкової декларації про майновий стан і доходи в розрізі окремих видів економічної діяльності, якщо один з них є збитковим

Дата: 26.01.2022 11:22
Кількість переглядів: 362

Заповнення графи 9 розд. І додатка Ф2 податкової декларації про майновий стан і доходи в розрізі окремих видів економічної діяльності, якщо один з них є збитковим

 

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), з урахуванням сплаченого ним протягом року податку на доходи фізичних осіб на підставі документального підтвердження факту його сплати.

Форма податкової декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.12.2020 №783).

Підпунктом 1 п. 3 розд. IV Інструкції визначено, що у розрахунку податкових зобов’язань додатка Ф2 до податкової декларації, доходи, отримані від провадження кожного виду економічної діяльності, що відображаються в окремому рядку розд. I «Доходи від провадження господарської діяльності» із зазначенням у графі 2 назви та у графі 3 – коду виду економічної діяльності згідно з КВЕД, за провадження якого одержано дохід;

у графі 4 – сума одержаного доходу від провадження окремого виду економічної діяльності;

у графах 5-7 – сума документально підтверджених витрат, пов’язаних із провадженням господарської діяльності (вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, реалізованих або використаних у виробництві продукції, витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату, інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг, амортизаційні відрахування);

у графі 9 «Сума чистого оподатковуваного доходу» розд. І додатка Ф2 до податкової декларації вказується значення, розраховане за формулою: графа 4 «Сума одержаного доходу» – графа 5 «Вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, реалізованих або використаних у виробництві продукції» – графа 6 «Витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату» – графа 7 «Інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг» – графа 8 «Амортизаційні відрахування».

Якщо результатом розрахунку суми чистого оподатковуваного доходу одного з видів економічної діяльності є збиток, фізична особа – підприємець при заповнені графи 9 «Сума чистого оподатковуваного доходу» розд. І додатка Ф2 до податкової декларації від’ємне значення за таким (збитковим) видом економічної діяльності не зазначає, а рядок прокреслює.

Значення рядка «Усього» графи 9 розд. І додатка Ф2 до податкової декларації розраховується як сума додатних показників графи 9 за всіма видами економічної діяльності, які здійснювала фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування.

 

Програмування цін, найменування товарів: чи треба закривати зміну в ПРРО

 

Державна податкова інспекція нагадує, що відповідно до п. 11 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій та/або через програмні РРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

При цьому для здійснення програмування (коригування) цін, найменування товарів, та обліку їх кількості суб’єкту господарювання (користувачу) не потрібно закривати робочу зміну в ПРРО.

Спрощена система оподаткування не передбачає сплати земельного податку

 

Відповідно до п. п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Підпунктом 269.1.1 п. 269.1 ст. 269 ПКУ встановлено, що платниками плати за землю є, зокрема, платники земельного податку:

власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування.

Підпунктом 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ встановлено, що платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Якщо виникла помилка при доступі до носія ключової інформації

 

Державна податкова інспекція інформує, що повідомлення «Виникла помилка при доступі до носія ключової інформації» має декілька причин:

1. невірно вказано пароль до носія ключової інформації;

2. невірно обрано носій ключової інформації;

3. перевищено число спроб введення невірного паролю.

Для усунення даної помилки необхідно:

- перевірити правильність введення паролю, а саме: регістр вводу паролю, мову клавіатури тощо (створений пароль може містити особливі символи);

- перевірити чи вірно обрано носій ключової інформації, наприклад, файловий (USB-flash, CD(DVD)-R(RW) тощо), захищений (Алмаз-1К, Кристал-1, Гряда-301, ID-картка тощо), SIM-карта;

- спробувати зчитати особистий ключ електронного підпису в іншому програмному забезпеченні або на офіційному інформаційному ресурсі Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – Надавач) у розділі «Підпис даних».

Якщо жодна з рекомендацій не допомогла вирішити проблему, пропонуємо звернутись:

до служби технічної підтримки програмного забезпечення, при вході до якого виникає дана помилка;

до представництва Надавача, в якому були отримані кваліфіковані сертифікати, подати заяву на скасування кваліфікованого сертифіката, згенерувати новий особистий ключ та отримати відповідні йому кваліфіковані сертифікати.

 

 

 

 

До порушників торгівлі підакцизними товарами на Тернопільщині застосували 38,3 млн гривень фінансових санкцій

 

Упродовж 2021 року фахівці управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Тернопільській області провели 365 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. До порушників застосували фінансові санкції на суму 38,3 млн гривень.

За результатами проведених перевірок встановили 491 порушення законодавчих норм. Найбільше порушень стосувалися роздрібної торгівлі тютюновими виробами з полиць самообслуговування – 81 випадок. Податківці також встановили 76 фактів невидачі розрахункового документа (чек), незабезпечення ведення у порядку, встановленому законодавством, обліку товарних запасів та 74 випадки реалізації підакцизної продукції без зазначення коду товарної продукції згідно з УКТЗЕД. Ще у 68 випадках зафіксували торгівлю алкогольними напоями за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни, а в 32 – реалізацію алкоголю вроздріб без наявності ліценції.

Торік на теренах Тернопілля анулювали 368 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Скасували також 292 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Загалом станом на початок 2022 року на території області є 4647 діючих ліцензій. При цьому суб’єкти господарювання застосовують 2516 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2131 – на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

 

Акцизний податок: що змінилося в 2022 році

 

Днями під час Інтернет-конференції начальник управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Тернопільській області Роман Савка поспілкувався онлайн про нововведення, які стосуються акцизного податку.

 

Запитання: На скільки подорожчало спиртне, порівнюючи з минулим роком?

Роман САВКА: 1 січня 2022 року набрав чинності Закон України від 30.11.2021 р. №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», яким збільшено з 1 січня 2022 року ставки акцизного податку на спирт етиловий, інші спиртові дистиляти та алкогольні напої.

Зокрема:

якщо раніше за 1 л 100-відсоткового спирту етилового не денатурованого ставка акцизного податку становила 126,96 гривень, то тепер 133,31 гривень;

зросла ставка і за алкогольні напої з додаванням або без додавання етилового спирту – зі 126,96 до 133,31 гривень;

ставка акцизного податку за пиво із солоду (солодове) тепер становить 59,82 замість 2,78 гривень;

зросла ставка за вина ігристі та вина газовані  – з 11,65 до 12,23 гривень; за вина та інші зброджені напої без додавання етилового спирту – з 8,02 до 8,42 гривень; а за сидр і перрі (без додавання спирту) – з 1,06 до 1,11 гривень за 1 л.

Проте варто врахувати, що зміни до Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на алкогольні напої набирають чинності з першого числа третього місяця, тобто з 01.03.2022 р.

 

Запитання: Які зміни в адмініструванні акцизного податку з тютюну у 2022 році?

Роман САВКА: У 2022 році змінено порядок сплати акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до місцевого бюджету – платником стає виробник, або імпортер тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, а не продавець.

Зміни щодо акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, набирають чинності з 01.01.2022 р., але не раніше дня набрання чинності змін до Бюджетного кодексу України в частині запровадження механізму зарахування акцизного податку з реалізації роздрібної торгівлі підакцизних товарів з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до місцевих бюджетів.

 

Запитання: У який термін з дня внесення змін щодо відомостей, зазначених у виданій ліцензії, суб’єкт господарювання повинен звернутися до податкового органу?

Роман САВКА: Відповідно ст.15 Закону України №481 доповнено новою частиною, згідно з якою ліцензії на всі види діяльності видаються за умови обов’язкової реєстрації об’єкта оподаткування відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України.

Згідно з вимогами пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

 

Запитання: Які зміни відбулися у процедурі призупинення ліцензій?

Роман САВКА: Призупинення ліцензії – тимчасове позбавлення суб’єкта господарювання права на провадження зазначеної в ліцензії діяльності у разі несплати чергового платежу ліцензії виключено. При несплаті чергового платежу за ліцензію податковий орган приймає рішення про анулювання ліцензії.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь