A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Поділ майна подружжя шляхом укладення спеціального договору »

Дата: 28.09.2021 10:05
Кількість переглядів: 334

 

«Поділ майна подружжя шляхом укладення спеціального договору »

 

Поділ майна, набутого подружжям під час перебування в шлюбі, як правило відбувається після припинення шлюбних відносин. Відповідно до статті 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям під час перебування у шлюбі, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності, незалежно від того, що один із них не мав самостійного доходу з поважних причин, тобто навчання, догляд за дітьми, хвороба тощо. Кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, поки не буде встановлено та  доведено протилежне.

 

        Поділ спільного майна подружжя означає припинення права спільної сумісної власності подружжя на це майно і на основі чого виникає право приватної власності чи спільної часткової власності.

Відповідно до статті 57 Сімейного кодексу України у судовому порядку може бути визнано особистою приватною власністю дружини чи чоловіка майно, набуте за час їхнього окремого проживання у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин.

Статтею 69 Сімейного кодексу України передбачено, що дружина та чоловік мають право на поділ майна, що їм належить на праві спільної сумісної власності, не залежно від того, розірваний шлюб чи ні. Дружина та чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою,  тобто уклавши договір про поділ майна, яке є у спільній сумісній власності. При цьому потрібно вказати, що певна річ була набута одним з подружжя під час окремого проживання за власні кошти. В такому випадку її вартість при поділі спільного майна подружжя не буде враховуватись. Якщо обєктом поділу є нерухоме майно, даний договір потрібно укласти у письмовій формі та посвідчити нотаріально.

Предметом договору поділу спільного сумісного майна подружжя може бути все майно набуте подружжям за час перебування у шлюбі або його деяка частка. У спільній сумісній власності подружжя залишається майно, яке не увійшло до предмету договору. Якщо поділ майна є нерівноцінним, в такому випадку даний договір може бути укладено з умовою виплати грошової компенсації або без такої умови.

Якщо предметом поділу є нерухоме майно набуте подружжям під час шлюбу у спільну сумісну власність та право особистої приватної власності переходить до одного з подружжя, тоді такий договір може бути документом, що підтверджує право власності одного з подружжя на даний обєкт. Після укладання договору про поділ майна подружжя, відповідні відомості вносяться до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь