A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Встановлення факту існування трудових відносин

Дата: 16.08.2021 15:15
Кількість переглядів: 255

Встановлення факту існування трудових  відносин

 

Не рідко  роботодавці  з  метою  економії коштів  не  оформляють  своїх працівників офіційно. Від цього  страждають не  лише  надходження фондів страхування,  державного бюджету,  а й у першу чергу самі працівники. Оскільки, в подальшому він буде  позбавлений  ряду прав  та можливостей.  

Так,  даний стаж роботи їм не зарахують до загального стажу роботи,   а відтак,  не отримають  виплат у зв’язку із тимчасовою не працездатністю під час такої  роботи.  Також,   не зможуть оформити «допомогу  по безробіттю»  та такий стаж роботи не врахується їм при призначенні пенсії.

       Отже, трудові відносини виникають на підставі угоди (трудового договору або контракту) між працівником і власником підприємства або уповноваженим ним органом, а також фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник підприємства або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Трудовий договір - це угода між працівником і роботодавцем за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, дотримуючись внутрішнього трудового розпорядку, а роботодавець зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи. За трудовим договором працівника приймають на роботу (посаду), включену до штату підприємства, для виконання певної роботи (певних функцій) за конкретною кваліфікацією, професією, посадою. Працівникові гарантуються заробітна плата, встановлені трудовим законодавством гарантії, пільги, компенсації тощо.

З даної ситуації є два виходи :

  1. Позасудовий порядок – передбачає  проведення переговорів з роботодавцем, з подальшою можливістю  виправлення неприємної ситуації.   Потрібно пам’ятати, що офіційне працевлаштування гарантує сплату   внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, податків та зборів та   запис в трудовій книжці, який підтверджує стаж роботи.  
  2. Судовий порядок, який передбачає два варіанти  : 
  • встановлення факту існування трудових відносин, в порядку окремого  провадження. 

Фізична особа має право звернутися до суду за місцем її проживання з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення. При зверненні до суду з відповідною заявою необхідно зазначити:

  •     який факт заявник просить встановити та з якою метою;
  • причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
  • докази, що підтверджують факт.
  • якщо ж існує спір, то дану справу необхідно вирішувати в порядку позовного провадження підтверджувати факт  роботи

При вирішенні спору позивачу  необхідно довести, перш за все,  факт існування між сторонами трудових правовідносин.

Так,  це можна зробити за допомогою доказів про допущення особи до роботи,  виконання трудової функції , виконання вимог щодо внутрішнього трудового розпорядку на підприємствівиплату заробітної плати.

У кожному конкретному випадку необхідно надати всі належні докази, щоб підтвердити факт укладення трудового договору.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь