A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Дата: 11.12.2020 10:10
Кількість переглядів: 483

ПОРЯДОК ТА УМОВИ ОТРИМАННЯ ВАУЧЕРА НА НАВЧАННЯ

ХТО МАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВАУЧЕРА ?

 

Особи, які мають право на отримання одноразового ваучера для підтримання конкурентоспроможності шляхом підвищення кваліфікації, перепідготовки, спеціалізації за спеціальностями та професіями для переважних видів економічної діяльності:

1) звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України або Державної кримінально-виконавчої служби України у зв’язку із скороченням чисельності штату або за станом здоров’я до досягнення ними встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" пенсійного віку, якщо є вислуги не менше 10 років, які не набули права на пенсію відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб";

2) звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, з числа осіб з інвалідністю до отримання права на пенсію відповідно до  Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб";

3) внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності відповідної роботи;

4) які старше 45 років і їх  страховий стаж не менше 15 років до досягнення встановленого статтею 26  Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" пенсійного віку,

Вибір професії (спеціальності) здійснюється особою із встановленого переліку, форми та місця навчання.

 

 

КОМУ У ОТРИМАННІ ВАУЧЕРА БУДЕ ВІДМОВЛЕНО ?

 

- безробітним особам, які зареєстровані в центрах зайнятості;

- особам, які не мають вищої або професійно-технічної освіти;

- особам, які протягом останніх трьох років за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття проходили перепідготовку.

Особа здійснює вибір професії, спеціальності за переліком, затвердженим Мінсоцполітики, а також форми та місця навчання. За наявності ваучера здійснюється підвищення кваліфікації, перепідготовка, спеціалізація за спеціальностями та професіями відповідно з пріоритетними видами економічної діяльності, навчання на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні. Підготовка здійснюється професійно - технічними та вищими навчальними закладами, підприємствами, установами та організаціями, які мають ліцензію на провадження діяльності з надання освітніх послуг, за затвердженим Міністерством соціальної політики України переліком професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер. 

 

ДОКУМЕНТИ, ЯКІ ПОДАЮТЬСЯ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВАУЧЕРА ДО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ:

 

- паспорт;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків (за винятком осіб, котрічерез свої релігійні переконання відмовились від його прийняття);

- трудова книжка (дублікат трудової книжки);

У випадку зберігання трудової книжки у роботодавця, подається її копія, засвідчена роботодавцем. У разі відсутності трудової книжки або відповідних записів в ній подається довідка чи цивільно-правовий договір, що підтверджують період зайнятості особи.

- документ що підтверджує наявність професійно-технічної або вищої освіти (або дублікат такого документа).

 

Підтвердженням страхового стажу за період військової служби є наявність довідки військового комісаріату, в якому особа перебуває на обліку, чи військової частини (закладу спеціалізованої освіти військового профілю, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти тощо), де особа проходила службу (за наявності).

 

У випадку відсутності трудової книжки чи відповідних записів у ній, або  виконання роботи не на умовах трудового договору особою подається довідка, видана за місцем роботи чи архівною установою про прийняття та звільнення з роботи, або цивільно-правовий договір, або інші документи, що підтверджують період зайнятості такої особи.

У присутності особи з поданих документів знімаються копії, які засвідчуються її підписом

 

Не пізніше ніж на восьмий робочий день з дня подання вказаних документів центром зайнятості приймається рішення про видачу ваучера. Про що повідомляє особу протягом трьох робочих днів з дня його прийняття. 

 

Отримати ваучер необхідно  протягом  п’яти робочих днів з дня надходження відповідного повідомлення звернутися до центру зайнятості. 

 

Після видачі ваучера між особою та навчальним закладом протягом 90 днів укладається договір про навчання.  В свою чергу навчальний заклад повідомляє центр зайнятості, який видав ваучер, про виконання особою умов договору про навчання, а саме - відвідування занять і виконання навчальної програми.

 

Особам, які отримали ваучер до початку або у період дії карантину встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби (COVID-19), спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, термін укладення договору про навчання продовжується на період дії такого карантину та 30 днів після його відміни.

 

 

ДО ПЕРЕЛІКУ ПОВАЖНИХ ПРИЧИН ПРИПИНЕННЯ НАВЧАННЯ ВІДНОСЯТЬСЯ:

 

  • призов на строкову військову або альтернативну (невійськову) службу;
  • проходження зборів військовозобов’язаними та особами які перебувають в резерві;
  • призов на військову службу під час мобілізації або залучення до виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу;
  • відпустка у зв’язку з вагітністю, пологами і по догляду за дитиною;
  • зміна місця постійного проживання;
  • набрання законної сили вироком суду про засудження особи до позбавлення волі, обмеження волі, арешту (крім випадків звільнення від відбування покарання з випробуванням), застосування судом примусового лікування особи;
  • смерть особи або оголошення її за рішенням суду померлою або визнання її безвісно відсутньою, недієздатною чи обмежено дієздатною;
  • стан здоров’я особи, яка має медичні протипоказання щодо продовження навчання за професією (спеціальністю);
  • інші причини, що не залежать від особи, підтверджені документально.


ВІДШКОДУВАННЯ

 

У випадку дострокового припинення занять без поважних причин особа відшкодовує шляхом перерахування на рахунок навчального закладу частину його витрат за період фактичного навчання протягом 30 робочих днів.

ВИДАЧА ВАУЧЕРІВ ОСОБАМ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ

Згідно постанови  Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 № 207 «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці» та наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 07. 09. 2020 року № 1716 «Про затвердження Переліку професій, спеціальностей, напрямів підготовки та підвищення кваліфікації, для навчання за якими може бути виданий ваучер».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь