A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Дата: 11.12.2020 10:09
Кількість переглядів: 520

Порядок створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку

 

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено в Законі України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі - Закон).

Відповідно до ст. 1 Закону об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ) – це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

В одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне ОСББ. Проте, якщо декілька багатоквартирних будинків об’єднані спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, то власники квартир та нежитлових приміщень можуть створити тільки одне ОСББ.

У ст. 4 Закону зазначено, що ОСББ створюється як непідприємницьке товариство, тому ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його подальшого розподілу між співвласниками.

Основні етапи створення ОСББ:

1) створення ініціативної групи, яка складається не менш як з 3-х власників квартир, або нежилих приміщень в багатоквартирному будинку, для проведення підготовчих заходів. Тобто, до складу ініціативної групи не можуть входити мешканці які не є власниками — орендарі, наймачі та інші особи;

2) підготовка проекту статуту ОСББ та визначення назви ОСББ;

3) направлення ініціативною групою повідомлень про проведення установчих зборів співвласників не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів.

Повідомлення вручаються кожному співвласнику під підпис або направляються рекомендованими листами.

У повідомленні про проведення установчих зборів зазначаються:

  • з чиєї ініціативи скликаються збори;
  • місце і час проведення (обираються зручними для більшості можливих учасників зборів);
  • проект порядку денного;

4) проведення установчих зборів.

На установчих зборах розглядаються наступні питання:

  • про обрання голови та секретаря зборів;
  • про створення ОСББ;
  • про назву ОСББ;
  • про затвердження проекту статуту ОСББ;
  • про обрання керівних органів (правління, голови правління, ревізійної комісії);
  • про визначення місцезнаходження;
  • про визначення особи, уповноваженої здійснити державну реєстрацію ОСББ та підписати статут.

Результати обговорень та голосування по кожному питанні фіксуються у протоколі.

Під час голосування кожний співвласник або його представник має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирномубудинку.

У випадку, коли одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник на установчих зборах має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Рішення вважається прийнятим, коли за нього проголосувало більше половини від загальної кількості усіх співвласників та є обов’язковим для всіх співвласників, включаючи і тих, які набули право власності на квартиру чи нежитлове приміщення після прийняття рішення.

Важливо! Відповідно до ст.6 Закону установчі збори ОСББ у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у будинку.

5) здійснення державної реєстрації ОСББ.

Державна реєстрація ОСББ проводиться за його місцем знаходження державним реєстратором органу місцевого самоврядування/ районної державної адміністрації або нотаріусом.

Необхідно подати заяву про державну реєстрацію, статут (справжність підписів на ньому нотаріально засвідчується) та протокол установчих зборів, які повинні бути прошиті, пронумеровані та опечатані, а також у разі подання документів уповноваженою особою - документ, що засвідчує повноваження представника.

ОСББ вважається створеним з дня його державної реєстрації.

Для того, щоб отримати статус неприбуткової організації необхідно подати до органів ДФС заяву за формою 1-РН, додавши до неї копії статуту, протоколу установчих зборів та паспорта представника.

Колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення ОСББ, у тримісячний строк з дня державної реєстрації ОСББ забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж.

Зміст статуту ОСББ

В типовому статуті ОСББ, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово – комунального господарства від 27.08.2003  №141 визначені істотні умови.

У ньому має бути визначено наступне:

  • назва і місцезнаходження об'єднання;
  • мета створення, завдання та предмет діяльності об'єднання права і обов'язки співвласників;
  • статутні органи об'єднання, їхні повноваження та порядок формування;
  • порядок скликання та періодичність проведення загальних зборів;
  • порядок голосування на зборах та прийняття рішень на них;
  • перелік питань, для вирішення яких потрібна кваліфікована більшість голосів;
  • джерела фінансування, порядок використання майна та коштів об'єднання;
  • порядок прийняття кошторису, створення та використання фондів об'єднання, включаючи резервні, а також порядок оплати спільних витрат;
  • перелік питань, які можуть вирішуватися зборами представників;
  • відповідальність за порушення статуту та рішень статутних органів;
  • порядок внесення змін до статуту, підстави та порядок ліквідації, реорганізації (злиття, поділу) об'єднання і вирішення майнових питань, пов'язаних з цим, та інші положення.

Співвласники багатоквартирного будинку можуть передбачити інші положення, які б регулювали діяльність ОСББ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь