A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Дата: 29.07.2020 15:15
Кількість переглядів: 615

Кременецький місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги

 

Вибір прізвища при розірванні шлюбу

 

Відповідно до ст. 113 Сімейного кодексу України (надалі – СК України) особа, яка змінила прізвище у зв’язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє попереднє дошлюбне прізвище.

Згідно з ст. 107 СК України шлюб розривається органом державної реєстрації актів цивільного стану за спільною заявою подружжя, яке немає дітей та за заявою одного із подружжя, якщо другий із подружжя визнаний безвісно відсутнім, або недієздатним. В інших випадках шлюб розривається в судовому порядку.

 

 

У разі розірвання шлюбу в органах державної реєстрації актів цивільного стану питання зміни прізвища вирішується при поданні спільної заяви про розірвання шлюбу.

Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана.

У разі розірвання шлюбу в судовому порядку, вирішення питання про зміну прізвища, залежить від заявлених вимог у поданій заяві/позовній заяві.

У разі, якщо питання про зміну прізвища не буде предметом судового розгляду, це призведе до необхідності повторного звернення особи та ухвалення судом додаткового рішення.

 

Відповідно до ст. 16 закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 року за №2398 - VI, державну реєстрацію зміни прізвища проводить відповідний орган державної реєстрації актів цивільного стану за заявою фізичної особи за місцем її проживання за наявності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

Отже, щоб змінити прізвище, після набрання законної сили рішенням суду, необхідно звернутися до органу ДРАЦС за місцем проживання і написати заяву щодо зміни прізвища, яким він/вона іменувалась до шлюбу.

До органу ДРАЦС необхідно подати наступні документи:

• письмову заяву про повернення дошлюбного прізвища після розлучення;

• документи, доступні для перевірки: резолютивна частина рішення суду про розлучення або свідоцтво про шлюб з приміткою про розлучення, а також документ, що встановлює особу;

• підтвердження оплати державного мита.

Після державної реєстрації зміни імені відділом ДРАЦС у паспорті громадянина України, а дипломатичним представництвом або консульською установою України у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, робиться відмітка про те, що паспорт у зв'язку із зміною імені підлягає обміну протягом місяця.

 

Обмін паспорта

після зміни прізвища

Для того, щоб отримати паспорт громадянина України у разі зміни прізвища, імені та по батькові, необхідно звернутись з заявою до територіального підрозділу Державної міграційної служби або до Центру надання адміністративних послуг за місцем реєстрації.

 

Заявник подає наступні документи:

• заяву;

• рішення суду;

• паспорт, що підлягає обміну;

• дві (три - у разі одержання паспорта, який обмінюється в іншому територіальному підрозділі ДМС) фотокартки розміром 3,5 x 4,5 см.

• документи, що підтверджують обставини, на підставі яких паспорт підлягає обміну (копія рішення суду та ін.);

• підтвердження сплати адміністративного збору.

 

Підстави для відмови:

1.  якщо заявник знаходиться під судом, слідством;

2.  якщо є непогашену або не зняту судимість;

3.  офіційне знаходження особи у розшуку Україною або іншими державами;

4.  подання недостовірних даних;

5.  подання неповного списку паперів;

6.  особа не є громадянином України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь