A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Дата: 24.03.2020 09:26
Кількість переглядів: 458

Що потрібно знати при оформлені боргової розписки

 

Картинки по запросу "боргова розписка малюнок пнг"

Боргова розписка – це текстовий документ, який засвідчує факт отримання грошей або цінного майна в борг на умовах вкладеного усно договору. Позичальник власним підписом підтверджує отримання коштів у тимчасове користування та зобов’язання повернути їх на вимогу або у вказаний термін.

 

               Якщо Ви вирішили надати в борг грошові кошти, або ж отримати їх дані дії та умови повернення позиченого варто викласти в договорі позики і додатково підтвердити написаною позичальником борговою розпискою.

               Варто наголосити, що боргова розписка сама по собі НЕ Є ДОГОВОРОМ ПОЗИКИ – це лише підтвердження такого договору, який був укладений між сторонами!!!

Зміст боргової розписки

Картинки по запросу "увага малюнок пнг"            Боргова розписка є документом, який підтверджує боргові зобов’язання однієї особи перед іншою. В ній повинні бути вказані умови передачі грошей в борг та їх повернення. Вона повинна містити всю інформацію, необхідну для встановлення у суді факту правовідносин між позивачем та відповідачем за договором позики.

            Розписка пишеться позичальником від руки і повинна містити таку інформацію:

  1. Найменування документа - «Розписка»;
  2. Прізвище, ім'я, по батькові сторін угоди тобто Позикодавця і Позичальника;
  3. Данні, що ідентифікують особу, наприклад, реєстраційний номер облікової картки платника податків, номер паспорта і коли і ким він був виданий;
  4. Сума грошей чи інший предмет позики;
  5. Термін позики;
  6. Дата, а також місце складання розписки, передача грошей або інших предметів позики, особистий підпис Позичальника і Позикодавця;
  7. Розписка пишеться бажано власноручно позичальником.
  8. Інша інформація, яку сторони вважатимуть важливою при укладанні цієї угоди.

Картинки по запросу "боргова розписка малюнок пнг"            Боргову розписку не обов’язково посвідчувати нотаріально, але її краще складати в присутності свідків, які можуть підписами засвідчити факт передачі грошей чи майна.

Термін виконання

боргового зобов'язання

            Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

            Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

            Боржник має право виконати свій обов'язок достроково, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

 

Відповідальність за порушення

грошового зобовязання

Згідно ст.625 ЦК України:

  • Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.
  • Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

 

судСтягнення заборгованості через суд

          Якщо кредитор вирішує стягнути борг у судовому порядку, він повинен надіслати з письмову претензію до боржника рекомендованим (зареєстрованим) поштовим відправленням.

          Звернення до суду можливе у випадку, коли існують докази відмови боржника повернути позичені кошти (майно) або дата повернення прострочена. Позовна давність боргової розписки – 3 роки від зазначеної дати повернення боргу.

 

Картинки по запросу "боргова розписка малюнок пнг"

Важливо!

 

Позичальнику, особі, яка отримала гроші в борг, слід звернути увагу на наступне.

 При отриманні грошей в борг обов'язково необхідно визначити умови платності або безоплатності позики.

Тобто, якщо сторони домовилися про те, що кошти беруться без сплати відсотків, а в розписці про це не вказано, то Позикодавець в майбутньому зможе через суд стягнути з позичальника плату за користування грошима. Тому, якщо позика безкоштовна, при складанні розписки слід обов'язково вказати, що Позикодавець не матиме права на отримання відсотків від суми позики.

При поверненні боргу повністю або частково обов'язково беріть письмову розписку з Позикодавця про отримання ним грошей.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь