A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Дата: 24.03.2020 09:22
Кількість переглядів: 474

Житлово-комунальні пільги особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Держава гарантує соціальний захист  та надання  пільг, компенсаційособам, які постраждали  внаслідок  Чорнобильської катастрофи. Основним нормативним документом,  який регламентує  перелік таких пільг та компенсацій є  Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Одним із видів  пільг є  житлово-комунальні, які надаються  взалежності від  категорії, яку  отримав постраждалий внаслідок  Чорнобильськї катастрофи,  зокрема до них можна віднести:

  1. 50% знижку  плати за користуванняжитлом (квартирної плати, плати за утриманнябудинків), комунальнимипослугами (газ, електрична і тепловаенергія, водопостачання, водовідведення та іншіпослуги) у межахсередніх норм споживання, передбачених законом, телефоном (абонентна плата, оплата послугелектрозв'язку за місцевітелефоннірозмови з квартирнихтелефонів). Особам, якіпроживають у будинках, що не маютьцентральногоопалення, відшкодовується 50 % вартостіпалива, придбаного в межах норм, встановлених для продажу населенню. У разіпроживання у гуртожитку оплата за проживанняпровадиться у розмірі 50 % встановленої плати.

Дана пільга встановлена для   1,2категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофита членівсімейчорнобильців, якіпроживають ужилихбудинках (квартирах) усіх форм власності в межах норм, передбачених законом.

  1. відшкодування 50 % вартостіпалива, придбаного в межах норм, встановлених для продажу населенню, особам, якіпроживають на територіяхрадіоактивногозабруднення до відселенняу будинках,що не мають центрального опалення. - Для 3категоріїпостраждалих.
  2. передачу безплатно в приватнувласністьзайманих постраждалими  та їхсім'ями квартир (будинків) державного та громадськогожитлового фонду незалежновід того, чи є зазначена особа наймачемчи членом сім'їнаймача. Зазначенапільгаможе бути використана один раз. - Для 1,2категорій та дружини (чоловіка) померлогогромадянина, смерть якогопов'язана з Чорнобильською катастрофою, абоопікуну (на час опікунства) дітейпомерлого.
  3. позачергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов (включаючи сім'ї загиблих або померлих громадян). Особи, зазначені в цьому пункті,забезпечуються жилою площею протягом року з дня подання заяви, для чого місцеві ради щорічно виділяють 15 % усього збудованого житла (в тому числі підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності). - Для 1категорії .

Цим правом можнаскористатисялише один раз.

  1. обов’язкове (протягом року після подання заяви) відведення місцевими радами земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва для тих, хто потребує поліпшення житлових умов та перебуває на квартирному обліку, а також відведення земельних ділянок для ведення особистого підсобного господарства, садівництва і городництва, будівництва індивідуальних гаражів і дач.-Для всіхкатегорій постраждалих та дружини (чоловіка) померлогогромадянина, смерть якогопов'язана з Чорнобильською катастрофою, абоопікуну (на час опікунства) дітейпомерлого.

За призначенням пільг на оплату житлово-комунальних послуг, пільговикзвертається до структурнихпідрозділів з питаньсоціальногозахистунаселеннярайонних, районних у мм. Києві та Севастополідержадміністрацій, виконавчихорганів з питаньсоціальногозахистунаселенняміських, районних у містах (у разіїхутворення) за місцемреєстрації (проживання).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь