A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Дата: 07.02.2020 16:13
Кількість переглядів: 553

Презентація

результатів роботи Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Зборівського бюро правової допомоги за 2019 рік

 

          Основними завданнями місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги є захист прав цих громадян шляхом забезпечення рівного доступу до правосуддя та правової інформації, а також посилення правової спроможності  територіальних громад та соціально вразливих груп населення.

         Протягом 2019 року до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась 6071 особа, з яких 5701 особа отримала роз’яснення та консультації та у 370 громадян прийнято звернення на надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме - складення процесуальних документів та здійснення представництва їх інтересів у судах. Видано 367 наказів про уповноваження на надання БВПД та 2 накази про відмову від отримання БПВД, з них 215 наказів   на призначення адвокатів та 209 наказів на відповідальних працівників місцевого центру. Звернення, з якими  громадяни звертаються за безоплатною правовою допомогою, найчастіше стосуються  питань сімейного, житлового, земельного, спадкового, цивільного, трудового, договірного права та соціального забезпечення.

 

 

 

          За звітний період прийнято та оплачено 543 акти надання БВПД. З них 313 актів стосувались кримінальних проваджень, а 230 цивільно-адміністративних справ.

 

 

 

 

З метою розширення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги жителів Збаразького, Зборівського, Кременецького, Лановецького та Шумського районів, які знаходяться в зоні юрисдикції Кременецького місцевого центру, його працівники постійно проводять інформаційно-просвітницькі заходи у територіальних громадах, в органах місцевого самоврядування та виконавчої влади, громадських організаціях, трудових колективах та органах самоорганізації населення. У 2019 році  фахівцями Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено 349 правопросвітницьких заходів  з жителями територіальних громад, у трудових колективах підприємств, установ, організацій, цільових аудиторій громадян, студентів і учнів навчальних закладів, на яких присутніх проінформовано про їх конституційне право на безоплатну правову допомогу і механізми реалізації такого права та змісту правових реформ, що проводяться Урядом України.

Зокрема, проведено, з них -  з жителями територіальних громад, для цільової аудиторії спільнот громадян, трудових колективів підприємств, установ, організацій   з найактуальніших питань – 29, районними філіями обласного центру зайнятості та іншими державними установами – 54 та 201 у навчальних закладах і надано методичну допомогу 50 ОМС та установам –  провайдерам БПД. Розміщено 618 інформації на офіційних інформаційних сайтах партнерів, 63 інформації у інтернет – виданнях, взято участь у 19                радіопрограмах та надруковано 23 публікації у місцевих газетах.

         Особливо слід відмітити плідну співпрацю місцевого центру та його структурних підрозділів – бюро правової допомоги з районними філіями обласного центру зайнятості, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управліннями соціального захисту населення, з якими спільно організовуються та проводяться семінари, круглі столи, тренінги, прийоми громадян, зокрема для учасників АТО та соціально незахищених громадян.

          Для забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги у віддалених  населених пунктах, місцевим центром організовано роботу 390 мобільних консультаційних пунктів доступу до БПД, куди за правовою допомогою звернулось 1243 особи. На постійній основі працюють мобільні  консультаційні пункти у Борсуківській, Вишнівецькій, Великодедеркальській, Залозецькій, Лопушненській, Почаївській та Чернихівецькій територіальних громадах. Також, в зоні юрисдикції місцевого центру діє 17 дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, де правову допомогу отримали 257 осіб. Дистанційні пункти доступу до  безоплатної правової допомоги організовано в районних філіях обласного центру зайнятості, районних секторах ДУ «Центр пробації», Збаразькій ВК-63 та бібліотеках. Крім того, у Кременецькому районі, з метою підвищення рівня забезпечення доступу соціально-незахищених верств населення до правої допомоги, надання жителям району за місцем проживання правової допомоги, спрощення механізму звернення, для громадян, які потребують соціальної підтримки, запроваджено прийом громадян за місцем проживання «мобільним соціальним офісом». За січень-грудень 2019 року здійснено 8 виїзних прийомів, під час яких за правовою допомогою звернулось 47 осіб.

Місцевим центром налагоджена співпраця з громадськими організаціями учасників АТО (ГО «Спілка учасників АТО Кременецького району», Збаразький відокремлений підрозділ ГО «Спілка бійців та волонтерів АТО «Сила України», ГО «Воїнів Антитерористичної операції Лановецького району», «Спілка АТО «Борці за справедливість» м.Шумськ, Зборівське відокремлене відділення ГО «Спілка бійців та волонтерів АТО «Сила України», ГО УАТО в Збаразькому районі «Побратими Тернопілля»), районними осередками Всеукраїнської організації інвалідів  «Союз організацій інвалідів України» (Кременецьким та Лановецьким) та Лановецькою районною організацією товариства Червоного Хреста України, ГО «Мальовничий Кушлин» та «Молодь Кременеччини».

 За 2019 рік видано 367 наказів про надання безоплатної вторинної правової допомоги та 2 накази про відмову у надані безоплатної вторинної правової допомоги. У звітному періоді  безоплатну вторинну правову допомогу отримали  270 малозабезпечених осіб, 30 учасники бойових дій,            6 внутрішньо переміщених осіб, 43 особи з обмеженими фізичними можливостями, 4 особи, щодо якої суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, 2 особи потерпілі від домашнього насильства та 4 особи засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі.

          Фахівці Кременецького місцевого центру забезпечили доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України для 279 клієнтів.

         Можна відмітити, що проведений аналіз  показників роботи місцевого центру щодо звернень громадян,  які звернулися  до центру за безоплатною правовою допомогою,  свідчить про значне зростання  кількості  осіб, які потребують отримання кваліфікованої правової допомоги саме через систему безоплатної правової допомоги.

Щодо розподілу клієнтів Кременецького  місцевого центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги за  статтю

 

Протягом 2019 року до місцевого центру звернулись 3779 жінок та 2292 чоловіки.

 

Щодо розподілу клієнтів Кременецького  місцевого центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги за віковою категорією

 

Щодо вікової категорії клієнтів центру, то у минулому році найбільша кількість звернень надійшла від осіб віком від 35 до 60 років – 3431 звернення,  від 18 до 35 років  звернулося 1527 осіб,  у віці понад 60  років – 1093 особи та 20 осіб  у віці  до 18 років.

 

 

 

 

Так, за звітний період найбільше письмових звернень про надання БВПД було зареєстровано від малозабезпечених осіб (середньомісячний дохід яких менше двох прожиткових  мінімумів для осіб відповідного віку ) – 270 (82,07%),  інвалідів - 43 (11,72 %), ветеранів війни – 30 (4,14%) внутрішньо переміщених осіб – 6 (1,38%), діти – 8 осіб, осіб щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку – 4 (0,1), осіб засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі – 4(0,1) та 2 потерпілих від домашнього насильства.

 

        

 

Звернення до місцевого центру за категоріями питань

 Проведений аналіз свідчить про те, що за 12 місяців 2019 року  найбільша кількість звернень надійшла з питань сімейного 1319, іншого цивільного – 980, спадкового – 733 , житлового – 708, земельного права – 756 та із питань соціального забезпечення 421. Звертались клієнти також  з питань трудового  – 322, договірного - 125,  адміністративного -253, іншого – 352 та з питань  виконання судових рішень – 102.

 

 

 

Джерело отримання інформації про роботу

 місцевого центру

 

 

За результатами опитування, джерелами отримання громадянами інформації про роботу Кременецького місцевого центру з надання БВПД є : рекомендація іншої особи – 51,31%,  друковані ЗМІ – 3,67%, веб-сайт Координаційного центру  – 2,16%, інший інтернет – ресурс   3,28%, телебачення та радіомовлення – 2,74%, інше джерело інформації – 5,63%;  направлення з органу державної влади – 29,96% та направлення з недержавних організацій – 1,25%.

 

 

Протягом січня-грудня 2019 року до працівників Зборівського бюро правової допомоги звернулось 1207 осіб, з яких 1182 надано відповідні консультації та у 25 громадян прийнято звернення на надання безоплатної вторинної правової допомоги. Найбільше громадян цікавили питання сімейного права (розірвання шлюбу, позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів, збільшення розміру аліментів), спадкового права (порядок спадкування за заповітом та законом, оформлення спадщини) та інші.

З метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги жителів віддалених населених пунктів Зборівського району, працівники бюро постійно проводять правопросвітницькі заходи у територіальних громадах, органах місцевого самоврядування та виконавчої влади, громадських організаціях, трудових колективах та органах самоорганізації населення. Усього за 12 місяців поточного року проведено 30 таких  заходів. Особливо слід відмітити плідну співпрацю Зборівського бюро правової допомоги з Зборівською філією Тернопільського обласного центру зайнятості, територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Зборівської РДА, сектором пробації та Комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Зборівської міської ради ОТГ, з якими спільно організовуються і проводяться семінари, круглі столи, спільні правопросвітницькі заходи та прийоми громадян.

Також, Зборівським бюро правової допомоги проведено 35 правопросвітницьких заходів та ігор в навчальних закладах району, цікавинкою яких стали ігри розроблені самими працівниками бюро, серед яких гра «Правовий суд», під час якої учні 9-Б класу Зборівської ЗОШ I-III ступенів №1 перенеслися до зали суду та стали учасниками судового засідання.

Варто виділити і співпрацю Зборівського бюро правової допомоги з районною комунальною газетою «Зборівська дзвіниця», де періодично друкуються правові роз’яснення, серед яких протягом 2019 року було надруковано статті на теми: «Порядок підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України», «Як вберегтися від шахрайства при купівлі-продажу товарів в мережі інтернет», «Оподаткування доходів отриманих за кордоном», «Процедура узаконення самовільного будівництва», «Особливості приватизації земельної ділянки в садовому товаристві».

Слід відмітити і співпрацю бюро з Зборівської районною державною адміністрацією на офіційному сайті якої постійно висвітлюються роз’яснення правового характеру.

Крім того, працівниками бюро проведено прийом громадян у 28 мобільних консультаційних пунктах доступу до БПД, куди за правовою допомогою звернулось 75 осіб.

Зборівське бюро правової допомоги співпрацює і з Зборівським відокремленим підрозділом ГО Спілка бійців та волонтерів АТО «Сила України», з членами якого протягом року проводилися правопросвітницькі заходи та консультування з правових питань, які їх цікавили.

В рамках Загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» працівники бюро за участі працівників Зборівського районного відділу державної виконавчої служби та працівників Зборівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану взяли участь у роботі мобільних інформаційних пунктів у місті Зборів, під час яких за консультаціями з правових питань звернулося 148 осіб.

На  території Зборівщини діє 3 дистанційних пункти доступу до безоплатної правової допомоги під час роботи яких до працівників бюро звернулося 37 осіб.

Фахівці бюро входять до Ради підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей при районній адміністрації, до мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті при районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, до районної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми та до складу учасників діалогового майданчика з питань професійної орієнтації населення Зборівської районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості.

Варто відмітити і плідну співпрацю бюро зі Зборівською міською радою рішенням сесії якої від 18 грудня 2019 року затверджено Програму правової освіти та надання безоплатної правової допомоги жителям Зборівської міської ради об’єднаної територіальної громади Зборівського району Тернопільської області на 2020-2021 роки.

Працівники бюро правової допомоги протягом 2019 року неодноразово складали процесуальні документи та здійснювали представництво інтересів осіб в судах, які завершені на користь клієнтів. Надання безоплатної вторинної правової допомоги здійснюється відповідно до Порядку надання безоплатної правової допомоги працівниками місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою скайп –зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою:             вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

 

        

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь