A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Дата: 07.02.2020 16:11
Кількість переглядів: 504

Кременецький місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги

 

«Поновлення виплати пенсії у разі припинення її надання»

 

Серед типових питань, з якими часто звертаються особи пенсійного віку є питання  поновлення виплати пенсії у разі припинення її надання.

Статтею 46 Конституції України передбачено, що кожен громадян має право на належне пенсійне забезпечення.

Проте, виплата пенсії може бути припинена у випадках передбачених статтею 49 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», а саме:

1) призначення пенсії на підставі документів, що містять недостовірні відомості;

2) проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України – на весь час його проживання за межами України;

3) у разі смерті пенсіонера;

4) у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;

5) в інших випадках, передбачених законом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виплата пенсії поновлюється при зверненні пенсіонера особисто до територіального органу Пенсійного фонду, що призначав йому пенсію, з заявою та паспортом (або іншим документом, що засвідчує особу, місце її проживання (реєстрації) та вік), крім випадків продовження виплати пенсії по інвалідності.

Поновлення виплати пенсії за заявами, посвідченими нотаріально, поданими довіреними особами або надісланими поштою, не допускається.

Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачується за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. Частина суми не отриманої пенсії, але не більше як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решту суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищує місячного розміру пенсії на момент звернення.

Відповідно до пункту 2.8 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» поновлення виплати пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший здійснюються за документами, що є в пенсійній справі та відповідають вимогам законодавства, що діяло на дату призначення пенсії.

При поновленні виплати пенсії та переведенні з одного виду пенсії на інший до наявних документів особа може додати:

1) документи про страховий стаж за період роботи до 01 січня 2004 року, який не врахований у пенсійній справі, у тому числі після призначення пенсії;

2) довідку про заробітну плату відповідно до абзаців другого і третього підпункту 3 пункту 2.1 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»;

3) документи про обставини, що впливають на розмір пенсії.

При поновленні виплати пенсії по інвалідності орган, що призначає пенсію, додає до пенсійної справи виписку з акту огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності.

Відповідно до частини другої статті 49 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з’ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати.

Тривала відсутність звернень пенсіонера за пенсією потребує встановлення місця його перебування, а в окремих випадках – проживання, за наявності перерв у реєстрації місця проживання в Україні або надання нових документів, що посвідчують особу, відмінних від тих, копії яких зберігаються у матеріалах пенсійної справи.

При зверненні пенсіонера за поновленням виплати пенсії перевіряється статус особи, зокрема, щодо зайнятості: працевлаштування, реєстрації як фізичної особи-підприємця відповідно до документів, що підтверджують такий статус.

Проте, варто пам’ятати, що винятком із загального правила особистого звернення із заявами про переведення з одного виду пенсії на інший, про перерахунок пенсії, про поновлення виплати пенсії, про виплату пенсії за довіреністю, термін дії якої більше одного року, через кожний рік дії такої довіреності є перебування пенсіонера у слідчому ізоляторі. В такому разі, через обмеження свободи пересування, заяви, що потребують особистої присутності пенсіонера, надає довірена особа пенсіонера, що діє на підставі довіреності, засвідченої відповідно до статті 245 Цивільного кодексу України, начальником місця позбавлення волі.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь