A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Дата: 29.07.2019 17:34
Кількість переглядів: 470

Кременецький місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги

Правила безпечного відпочинку на воді в дитячих оздоровчиї таборах

 

Ось і закінчився навчальний рік і розпочалися такі довгоочікувані для кожної дитини канікули. Батьки на цей період шукають дитині місце для відпочинку і досить часто їх вибір зупиняється на таборі відпочинку з місцями для купання, адже свіже повітря, сонячні промені, купання і плавання зміцнюють здоров’я, а вправи у воді цілюще впливають на фізичний розвиток дитини. Якщо ж ви все таки зупинили свій вибір на таборі відпочинку з місцем для купання потрібно дізнатися чи табір має правильно вибране і обладнане місце для купання, рятувальний пост, який складається не менше ніж з двох осіб та чи ваша дитини вміє плавати, адже це є першими умовами безпечного відпочинку на воді.

 

Пам’ятайте, знання та дотримання правил поведінки на воді є запорукою безпеки життя вашої дитини!

Місце для купання дітей має знаходитись біля похилого, бажано піщаного берега, з пологим нахилом завглибшки 1,5 м без ям, обривів і розташоване за 500м від пристаней, гребель та інших гідротехнічних споруд. У місцях купання не повинно бути виходу ґрунтових вод низької температури, джерел забруднення води, вирів. Межі місця купання позначаються буйками, обструганими і зв'язаними між собою жердинами або канатами з поплавцями. До відкриттям оздоровчого табору дно місця купання обстежується водолазами на відсутність сторонніх предметів, про що повинен бути складений відповідний акт.

За три метри від зрізу води встановлюються стійки з рятувальними засобами: рятувальні круги та рятувальна мотузка. Щоразу перед купанням дітей повинна проводитися поточна перевірка дна місця купання та перевірка наявності рятувальних засобів. Купання дітей проводиться групами не більше 12 осіб тривалістю по 10 хвилина, глибина для купання дітей старшого віку може бути не більше 1,2 метра, а для дітей до 9 років не більше, ніж до рівня грудей дитини середньої на зріст у такій групі.

Згідно ч.2 статті 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»  вода відкритих водойм, що використовується для господарсько-питного водопостачання, купання, спортивних занять, організованого відпочинку, з лікувальною метою, а також вода водойм у межах населених пунктів повинна відповідати санітарним нормам. Пляж біля водойми теж повинен відповідати встановленим санітарним вимогам, бути впорядкованим та обгородженим з боку суші. Основним органом, який здійснює санітарний нагляд та заходи щодо припинення порушення санітарного законодавства в Україні є Державний санітарно-епідеміологічний нагляд.

Знайте! У разі порушення санітарного законодавства винних осіб може бути притягнено до дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової та кримінальної відповідальності, що передбачено розділом 7 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».  

Варто пам’ятати, що на воді потрібно дотримуватись таких правил поведінки:

1. Відпочинок на воді повинен бути в світлу частину доби та тільки в спеціально відведених та обладнаних для цього місцях;

2. Купатися можна в спокійну безвітряну погоду за швидкості вітру до 10м/сек., температурі води – не нижчою за +18С, повітря – не нижчою за +24С, заходити в воду повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до температури води, перед купанням рекомендовано пройти огляд в лікаря;

3. Поївши купатися можна лише через 1,5-2 години;

4. У воді варто знаходитися не більше 15 хвилин, після купання не рекомендовано приймати сонячні ванни, краще відпочити в тіні;

5. Не рекомендовано купатися біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів, перед тим, як стрибати у воду, перевірте безпечність дна й глибину водойми;

6. Катання на човні дозволено лише після отримання дозволу та реєстрації в чергового човнової станції;

7. Під час купання не робіть зайвих рухів, не тримайте свої м’язи в постійному напруженні, не змагайтеся у швидкості просування на воді, не порушуйте ритму дихання, не перевтомлюйте себе, не беріть участі у великих запливах без дозволу лікаря й необхідних тренувань.

Пам’ятайте! Купатися в місцях, які не визначені місцевими органами виконавчої влади та не обладнані для купання людей, вилазити на попереджувальні знаки, буї, стрибати у воду з споруджень не призначених для цього, пірнати з містків, дамб, причалів, використовувати для плавання різні небезпечні засоби, не передбачені для плавання, плавати біля місць не призначених для купання, вживати спиртні напої, забруднювати водойму, проводити небезпечні ігри, підпливати близько до
плавзасобів, які йдуть неподалік від місць купання, заходити глибше дозволеного рівня, купатися дітям без нагляду дорослих та подавати помилкові сигнали небезпеки суворо
 заборонено.

Дотримуючись правил поводження на воді, ви все ж можете стати свідком нещасного випадку здебільшого це може бути переохолодження чи утоплення. У разі настання такої ситуації потерпілому потрібно надати допомогу, покликати рятувальників, медичного працівника та викликати швидку медичну допомогу.

Купання дітей при відсутності рятувальних постів заборонено! Відповідальність за безпеку дітей під час купання покладається на педагогічного працівника — керівника групи дітей. Обов'язкова присутність інструктора і медичного працівника!

Отож, відправляючи свою дитину у дитячий табір з місцем для купання обов’язково переконайтеся у його безпечності та не забувайте навчити правил безпеки на воді свою дитину, адже це може врятувати життя як вашої дитини, так і інших дітей, які перебуватимуть в таборі.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь