Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

я маю право!

Дата: 25.06.2019 10:29
Кількість переглядів: 617

ПРАВОВИЙ СТАТУС КРИПТОВАЛЮТ В УКРАЇНІ

Віртуальні активи та валюти є новим явищем у зв'язку з чим на сьогодні є досить актуальним питання щодо  формування методів та підходів у  регулюванні даної сфери.

В  Україні на даний час  існують три основні проблемні питання щодо проведення операцій з віртуальними валютами, а саме: перше - віртуальна валюта немає  визначеного  правового статусу; друге – відсутня  методика обліку операцій з віртуальними валютами; третє – відсутня врегульованість бази оподаткування. Саме визначення поняття «віртуальної валюти» з‘явилось в обігу у 2009 році (коли було створено Bitcoin) та закріплено в Директиві ЄС 2018/843 Європейського парламенту та Ради від 30.05.2018 року.

Як наслідок, невирішення цих проблем є  те, що  ринок віртуальних валют більшою  мірою  є “тіньовим”, що   призводить у результаті до різних  негативних наслідків для всіх сторін які мають інтерес у даному питанні: споживачів та учасників ринку криптовалют,  держави та суб’єктів господарювання суміжних сфер.

На сьогоднішній день в Україні  ні одна криптовалюта не набула  визначеного правового статусу. Операції із застосуванням криптовалют  не регулюються ні законами, ні підзаконно- нормативними актами.   Виходячи із цього,  в українському законодавстві  криптовалюта   не може бути прирівняна ні до засобу платежу, ні до валютної цінності.

У  Верховній Раді зареєстровано  два законопроекти : «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні» № 9083   та № 9083-1, які стосуються правового статусу та обігу криптовалют, які могли б вирішити вищезгадані проблеми.

Зокрема, законопроектом  №9083 визначаються основні терміни в  сфері криптовалют: віртуальні активи, криптовалюта, майнінг, токен, токен-активи, операції з віртуальними активами, а законопроектом №9083-1 дається визначення цих понять по іншому. Однак цими двома законопроектами не передбачено  оподаткування операцій з обміну віртуальних активів на інші віртуальні активами.

 На даний час   законопроекти щодо криптовалют знаходяться на розгляді у Верховній раді, де тривають консультації з комітетами ВРУ та іншими державними органами щодо доцільності закріплення окремих положень та змін.

         В листі Національного банку "Щодо віднесення операцій з віртуальною валютою/криптовалютою "Bitcoin" до операцій з торгівлі іноземною валютою, а також наявності підстав для зарахування на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи іноземної валюти, отриманої від продажу "Bitcoin" №29-208/72889 08.12.2014 року щодо  криптовалют  зазначено: "Випуск віртуальної валюти Bitcoin не має будь-якого забезпечення та юридично зобов'язаних за нею осіб, не контролюється державними органами влади жодної із країн. Отже, Bitcoin є грошовим сурогатом, який не має забезпечення реальної вартості".

         У роз'ясненні Національного банку України "Роз'яснення щодо правомірності використання в Україні віртуальної валюти/криптовалюти "Bitcoin" від 10.11.2014 року Крім того, в іншому Листі НБУ наголосив: "Випуск та обіг на території України інших грошових одиниць і використання грошових сурогатів як засобу платежу забороняються (ч. 2 ст. 32 Закону України "Про Національний банк України"). Враховуючи зазначене вище, Національний банк України розглядає віртуальну валюту/криптовалюту "Bitcoin" як грошовий сурогат, який не має забезпечення реальною вартістю і не може використовуватися фізичними та юридичними особами на території України як засіб платежу, оскільки це суперечить нормам українського законодавства. Крім того, під час використання віртуальної валюти/криптовалюти "Bitcoin" є фактор підвищеного ризику, пов'язаного з цією послугою, операцією або каналом постачання, зокрема анонімність операції (які можуть включати готівку), децентралізованість операції".

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь