A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

я маю право!

Дата: 25.06.2019 10:28
Кількість переглядів: 543

Порядок купівлі – продажу валюти громадянами

 

Літо, пора відпусток та поїздок на відпочинок на лазурні узбережжя морів нашої держави, а також закордонних вояжів. Та для того, щоб вирушити на відпочинок за межі України крім закордонного паспорта необхідно мати іноземну валюту. Постає питання: як і де можна придбати  чи продати валюту? Багато хто з нас біжить на ринок, щоб купити валюту у так званих «валютчиків», оскільки в них ніколи немає черги та можна придбати чи продати валюту в любий час. Але існує ймовірність, що вам можуть «втюхати» фальшиві долари, а це потягне за собою купу неприємностей і проблем. Більш надійно придбати або продати валюту у відділеннях банків чи їх обмінниках. Ви скажете, що це також проблематично, треба мати паспорт, є ліміт на суму придбаної валюти та інші проблемні питання.

 

Однак, на сьогоднішній день у зв’язку із набранням чинності Закону України «Про валюту та валютні операції», «Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України», затвердженого постановою Національного банку України №1 від 02.01.2019 року та прийняттям Національним банком України ряду постанов та розпоряджень змінився порядок придбання валюти фізичними особами.

Відтепер можна кожного дня купувати долари чи євро на суму, еквівалентну 150 тисяч гривень  (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком України на дату здійснення операції).  Під час обміну (купівлі, продажу) вами валюти банк оформляє квитанцію у двох примірниках: перший примірник для клієнта, другий − зберігається у вигляді паперового або електронного документа в банку. Другий (електронний) примірник квитанції, повинен містити електронний підпис клієнта і кваліфікований електронний підпис працівника банку. За письмовою згодою клієнта банк може не оформляти перший примірник квитанції. Небанківська установа, пункт обміну валюти банку, небанківської установи здійснюють валютно-обмінні операції з оформленням документа (квитанція, чек), який друкується реєстратором розрахункових операцій (РРО). При покупці валюти у Вас не будуть в банку вимагати паспорт. Протягом дня особа може кілька разів обмінювати валюту за умови, якщо сума не буде перевищувати 150 тисяч гривень (незначний розмір валютної операції).

Відтепер українці можуть придбати валюту у спеціальних банкоматах та терміналах. Клієнт, вносячи готівкову гривню може конвертувати її та покласти на валютну карточку. При цьому особа отримає чек з інформацією про курс конвертації та суму операції.

Якщо ж Вам продали валюту по невигідному курсу або Ви просто передумали її купувати то, протягом 15 хвилин можна буде провести зворотну операцію (сторно). Банк, небанківська установа здійснюють операцію сторно за умови наявності першого примірника квитанції (розрахункового документа РРО).

Крім того валютні операції можна здійснювати цілодобово без відвідування відділення банку чи банкомату, оскільки сьогодні особа може провести онлайн – обмін валют через інтернет – банкінг чи мобільний додаток.

Тепер фізична особа може переказувати за кордон без відкриття рахунку  суму еквівалентну 150 тис. грн. Для здійснення переказу іноземної валюти за межі України до банку або небанківської установи (за винятком випадків, коли фізична особа подає документи для здійснення переказу за допомогою систем дистанційного обслуговування) необхідно пред’явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу, подати платіжне доручення або заяву на переказ готівки. Переказ на суму, що перевищує суму (в еквіваленті) у незначному розмірі може проводитись з поточного рахунку особи. Для одержання переказу одержання переказу в іноземній валюті необхідно подати до банку або небанківської установи заяву на видачу готівки та пред’явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу.

Варто зауважити!

Переслати валюту всередині країни заборонено. Дозволено переводити іноземну валюту по Україні на поточний рахунок лише на користь родичів.

Отож, бажаючим поїхати в закордонне турне нічого боятись, здійснюючи валютні операції у відділеннях банків чи в режимі онлайн. Купуйте долари і євро та сміло вирушайте за кордон.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь