Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Консультує Міністр юстиції

Дата: 07.05.2019 15:32
Кількість переглядів: 575

Як розпізнати булінг та захистити свою дитину від цькування

 

Штовхання, підніжки,  образи, приниження у соціальних мережах - з таким явищем, як булінг, стикався чи не кожен: як агресор, потерпілий чи спостерігач. Булінг – різновид насильства, його ознакою є систематичність, а ролі чітко визначені – кривдник та постраждалий. Наслідками таких дій щодо дитини є  психічна, фізична шкода, приниження, страх, тривога, підпорядкування інтересам булера, спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

У січні цього року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)». Він передбачає покарання за булінг: штраф від 850 до 1700 гривень або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. Якщо цькування повторне або вчинене групою осіб, штраф складатиме від 1700 до 3400 гривень, а тривалість громадських робіт -   від 40 до 60 годин. За малолітнього або неповнолітнього кривдника відповідальність несуть батьки або особи, які їх заміняють. Особиста ж відповідальність наступає з 16 років. До слова, за неповідомлення поліції про відомі випадки цькування серед учнів відповідальність загрожує і директору школи – у вигляді штрафу від 850 до 1700 гривень або виправних робіт тривалістю до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

Як же захистити свою дитину від булінгу? Подайте заяву директору школи про випадки цькування щодо дитини. Поясніть дитині, до кого вона може звернутися за допомогою у разі цькування, наприклад, до вчителів, керівництва школи, психолога, старших учнів чи батьків інших дітей. Якщо ж  на рівні навчального закладу вирішити проблему не вдається – зверніться до правоохоронців. Поліція у таких випадках складає протокол про вчинення адміністративного правопорушення. Справу передають до суду і  розглядають протягом 15 днів. Суд призначає вид і розмір покарання. Щодо доказів, то ними можуть бути пояснення сторін, висновки експертів, зіпсовані речі, письмові документи, листування (зокрема і переписка в соціальних мережах), відеоматеріали, тощо.

Додамо, номер Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги - 0 800 213 103. Діти, до слова, мають право безкоштовно одержати послуги адвоката системи БПД. Психологічну допомогу можна отримати, зателефонувавши на національну дитячу «гарячу лінію» - 116-111.

 

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь