Лопушненська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Порука як спосіб забезпечення виконання зобов’язання

Дата: 18.06.2018 14:48
Кількість переглядів: 715

Фото без опису

 Кременецькиймісцевий центр з наданнябезоплатноївторинноїправовоїдопомоги

 

 

 

Фото без опису

 

 

Порука як  спосіб  забезпечення  виконання  зобов’язання

 

Згіднозістаттею 553 Цивільного кодексу України  за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свогообов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушеннязобов'язанняборжником. Порукою можезабезпечуватисявиконаннязобов'язаннячастковоабо у повномуобсязі.  

Поручителем може бути одна особа абокількаосіб.

Такий  правочин  вчиняється у письмовій формі та у разі недодержання такої форми правочин є нікчемним.

Кредитор з поручителем можутьдомовитись в договорі як про солідарну з кредитором відповідальність поручителя, так і про субсидіарну (додаткову) відповідальність.

Солідарний видвідповідальності є більшзручним для кредитора, який при наявностіпорушення основного зобов`язання з боку боржника, можеодночасноабо по черзі, на власнийрозсуд, вимагативиконання такого обов`язку як відборжника та поручителя окремо, так і відобоходночасно.

 Субсидіарна порука, зрозуміло, є більшвигідною для поручителя, оскількинаступає для ньоготільки в разіневиконаннязобов`язанняборжником. До пред'явленнявимогиособі, яка несесубсидіарнувідповідальність, кредитор повинен пред'явитивимогу до основного боржника. Якщоосновнийборжниквідмовивсязадовольнитивимогу кредитора або кредитор не одержав віднього в розумний строк відповіді на пред'явленувимогу, кредитор можепред'явитивимогу в повномуобсязі до особи, яка несесубсидіарнувідповідальність.

Статтею  555Цивільного кодексу  Українивстановлено,  що:

  • уразіодержаннявимоги кредитора поручитель зобов'язанийповідомити про цеборжника, а в разіпред'явлення до нього позову - подати клопотання про залученняборжника до участі у справі.
  • поручительмає право висунутипротивимоги кредитора заперечення, якімігбивисунути сам боржник, за умови, щоцізаперечення не пов'язані з особою боржника. Поручитель має право висунутицізапереченнятакож у разі, якщоборжниквідмовивсявід них абовизнавсвій борг.

Правові  наслідки  виконання   зобов'язання  забезпеченого  порукою:

  • після виконання поручителем зобов'язання, забезпеченого порукою, кредитор повинен вручити йому документи, які підтверджують цей обов'язок боржника.

 

  • до поручителя, який виконав зобов'язання, забезпечене порукою, переходять усі права кредитора у цьому зобов'язанні, в тому числі й ті, що забезпечували його виконання.

 

  • до кожного з кількохпоручителів, яківиконализобов'язання, забезпечене порукою, переходять права кредитора у розмірічастиниобов'язку, щовиконана ним.

 

  • боржник, якийвиконавзобов'язання, забезпечене порукою, повинен негайноповідомити про це поручителя.

 

  • поручитель, якийвиконавзобов'язання, забезпечене порукою, у зв'язку з ненаправленнямйомуборжникомповідомлення про виконання ним свогообов'язку, має право стягнути з кредитора безпідставноодержанеабопред'явитизворотнувимогу до боржника.

 

 

          Відповідно  до  статті  558Цивільного кодексу  України  поручительмає право на оплату послуг, наданих ним боржникові.

 

Згідно з ч. 1 ст. 559 Цивільного кодексу України порука припиняється:

 

  1. з припиненням забезпеченого нею зобов'язання, а також у разі зміни зобов'язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшується обсяг його відповідальності.Наприклад,  підвищення розміру процентів, установлення (збільшення розміру) неустойки, встановлення нових умов щодо порядку зміни процентної ставки в бік збільшення тощо.Таким чином, у зобов’язаннях, в якихберуть участь поручителі, змінаїх умов навіть за згодою кредитора та боржника, але без згоди поручителя, не даєпідставпокладення на останньоговідповідальності за невиконанняабоненалежневиконанняпозичальником таких зобов’язань.

 

  1. якщопіслянастання строку виконаннязобов'язання кредитор відмовивсяприйнятиналежневиконання, запропонованеборжникомабо поручителем.
  2. уразіпереведення боргу на іншу особу, якщо поручитель не поручився за нового боржника.

 

  1. післязакінчення строку, встановленого в договорі поруки. У разі, якщотакий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор протягом шести місяціввід дня настання строку виконання основного зобов'язання не пред'явитьвимоги до поручителя.

 

  1. якщо строк основного зобов'язання не встановленийабовстановлений моментом пред'явленнявимоги, порука припиняється, якщо кредитор не пред'явить позову до поручителя протягом одного року від дня укладення договору поруки.

 

 

(03546)2-52-33

kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua

Skype: kremeneckiy_mc

 

вул. Шевченка, 59А, м. Кременець

Тернопільська область, 47003


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь